Интернет регулация

Cause29-750x625Зелените се застъпваме твърдо за защита на гражданските права и свободата на словото в интернет, за една свободна, отворена и равнодостъпна информационна мрежа.

Ние бяхме активни участници в протестите срещу ACTA през 2012 година – позиция, която ще продължим да защитаваме при всеки опит за потъпкване свободата на словото в световната мрежа и при нови опити да бъдат обрулени гражданските ни права чрез международни спогодби. Ето защо подписахме и ще прилагаме  Хартата на цифровите права в България и на европейско и световно ниво.

Развитието на комуникационните технологии и интернет носи голям потенциал за лесен достъп до информация и пряко участие на гражданите в управлението, за повишаване качеството на услугите предоставяни от държавните администрации и значително ограничаване на корупционни практики и задкулисни политически „игри”.

От друга страна, лесният достъп до информация е предпоставка за събиране на огромно количество лични данни, които могат да бъдат използвани за маркетингови цели, контрол и следене, цензура, киберпрестъпления и др. действия в нарушение на човешките права. Злоупотребите могат да бъдат извършени от физически лица и престъпни групи, но така и от локални и трансгранични корпорации, правителствени служби, държавни и международни органи.

Някои конкретни мерки предлагани от нас:

   • Прозрачност, достъп до документи и гражданско участие
   • Защита на личните данни и неприкосновеност на личния живот
   • Гарантиране на онлайн анонимността и криптирането
   • Против всякакви безразборни и неконтролирани мерки за наблюдение
   • Насърчаване на свободен софтуер
   • Актуализация на авторското право

Виж пълната програмата на „Зелените“